Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

"GR8 PARENTS"



Lifelong Learning Programme, Key Activity 2-Languages

Project Number: 143341-LLP-1-2008-1-GR-KA2-KA2MP

http://www.ecose.org/gr8parents


This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.





ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “GR8 PARENTS”
ΣΤΟΝ Β΄ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ



Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «GR8 PARENTS» που υλοποιεί, αποκλειστικά στην Ελλάδα, η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας. Σε ένα ζεστό περιβάλλον που είχαν φροντίσει γι’ αυτό τόσο οι νηπιαγωγοί του Β΄ Παιδικού Σταθμού όσο και οι υπεύθυνοι του προγράμματος, οι γονείς των παιδιών είχαν την χαρά και την ευκαιρία να είναι οι πρώτοι που παρακολούθησαν την παρουσίαση του προγράμματος την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου.


Το πρόγραμμα έχει σκοπό να συνδέει τρεις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προσεγγίσεων: τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, τα παιδιά τους και τα νηπιαγωγεία – παιδικούς σταθμούς, και να προωθήσει το λιγότερο γνωστό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Βασικές Ικανότητες στη δια βίου μάθηση.


Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των γονέων σχετικά με το πώς να σχηματίσουν ένα ανεπίσημο «σχολείο» μέσα στην οικογένειά τους και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και τη βελτίωση των σχέσεων και των δυνατοτήτων των γονιών και των παιδιών τους.


Η παρουσίαση του προγράμματος ξεκίνησε με μια εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παρουσίασε ο πρόεδρος της Λ.Α.Ε.Ε. κ. Σαμώτας Γιάννης και στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Αρσένης μέσω διαδραστικών και εκπαιδευτικών εργαλείων παρουσίασε με την εισήγηση του, το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Βασικές Ικανότητες στη δια βίου μάθηση.


Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, οι ικανότητες είναι ένας συνδυασμός γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων. Είναι εκείνες τις οποίες χρειάζονται όλοι για την προσωπική τους ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την ενεργό ιδιότητα του πολίτη, την κοινωνική ένταξη και την απασχόληση. Συγκεκριμένα το Πλαίσιο Αναφοράς ορίζει οκτώ βασικές ικανότητες:
1) Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα.
2) Επικοινωνία σε ξένες γλώσσες.
3) Μαθηματική ικανότητα και βασικές ικανότητες στην επιστήμη και την τεχνολογία.
4) Ψηφιακή ικανότητα.
5) Μεταγνωστικές ικανότητες (Learning to learn).
6) Κοινωνικές ικανότητες και ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη.
7) Πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα και
8) Πολιτισμική συνείδηση και έκφραση.


Στη συνέχεια οι γονείς συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για την καλύτερη αφομοίωση αυτών που παρακολούθησαν και φεύγοντας πήραν εκπαιδευτικό υλικό που παράχθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος (αφίσες, παζλ και επιτραπέζιο παιχνίδι) με σκοπό να συνεχίσουν στο σπίτι τη συνεργασία με τα παιδιά τους για την δια βίου μάθηση.


Έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την παρουσίαση του προγράμματος, οι γονείς ενθουσιασμένοι υποστήριξαν ότι άξιζε τον κόπο να αφιερώσουν μία ώρα από την ημέρα τους για να την παρακολουθήσουν και ευχαρίστησαν τόσο τους διοργανωτές – εκπαιδευτές του προγράμματος όσο και τις νηπιαγωγούς του Β΄ Παιδικού Σταθμού Ελασσόνας, Ακρίβου Ελένη – Διευθύντρια, Μουσουλή Μαρία – Νηπιαγωγός, Βαϊράμη Μαλαματή – Νηπιαγωγός και Φαρμακιώτη Δήμητρα – Νηπιαγωγός, που αφιέρωσαν χρόνο και εργάστηκαν για την υλοποίησή του. Την παρουσίαση του προγράμματος παρακολούθησε και η Αντιδήμαρχος Ελασσόνας και Πρόεδρος των Παιδικών Δημοτικών Σταθμών κα Βάσω Γκατζιούρα.
Τα επιμορφωτικά σεμινάρια γονέων που θα συνεχίσουν να γίνονται σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς σε όλη τη Θεσσαλία, έχουν τη μορφή παρουσιάσεων από εκπαιδευμένους εμψυχωτές. Επόμενες παρουσιάσεις θα γίνουν στην Ελασσόνα (Α΄ Παιδικός Σταθμός – 1ο Νηπιαγωγείο Ελασσόνας), στη Λάρισα (Νίκαια), στα Τρίκαλα (19ο Νηπιαγωγείο), στην Καρδίτσα και στο Βόλο, σε εκπαιδευτικές μονάδες δηλαδή που επικοινώνησαν με την Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας και οι εκπαιδευτικοί τους θέλουν να εκμεταλλευτούν την μοναδική ευκαιρία και το δικό τους σχολείο να συμμετάσχει σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.


Στο σχέδιο εργασίας υπενθυμίζεται ότι συμμετέχουν τέσσερα κράτη μέλη της Ε.Ε. , Ελλάδα, Λετονία, Ρουμανία και Σλοβενία και συντονίζονται από τον Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Οργανισμό Κοινωνικής Εκπαίδευσης (ECOSE).


Όσοι θέλουν αν μάθουν περισσότερα μπορούν να αντλήσουν επιπρόσθετες πληροφορίες από την ιστοσελίδα (http://sites.google.com/site/laografiki) και το blogspot του συλλόγου (http://laografiki.blogspot.com/ ) . Email: laografiki@gmail.com .


Με ανακοίνωση της η ΛΑΕΕ καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να ενημερωθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να οργανώσουν μία παρουσίασή του στο σχολείο τους, να επικοινωνήσουν με τη Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας και να ζητήσουν τις πληροφορίες που θέλουν. Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Ιωάννης Σαμώτας, 6974233850, Ιωάννης Μουκίδης, 6974763771 και Γεώργιος Αρσένης, 6936527179.




Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "GR8 PARENTS"


Lifelong Learning Programme, Key Activity 2-Languages
Project Number: 143341-LLP-1-2008-1-GR-KA2-KA2MP

http://www.ecose.org/gr8parents

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Το σχέδιο εργασίας συνδέει τρεις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προσεγγίσεων: τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, τα παιδιά τους και τα νηπιαγωγεία, καθώς και τέσσερα κράτη μέλη της Ε.Ε. , Ελλάδα, Λετονία, Ρουμανία και Σλοβενία και συντονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Οργανισμό Κοινωνικής Εκπαίδευσης (ECOSE).
Μέσα στα 2 χρόνια εφαρμογής του προγράμματος που άρχισε να σχεδιάζεται από τις αρχές του 2009 και ήδη είναι έτοιμο για την υλοποίησή του, το έργο θα προωθήσει το λιγότερο γνωστό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Βασικές Ικανότητες στη δια βίου μάθηση και θα επικεντρωθεί στην εκπαίδευση των γονέων σχετικά με το πώς να σχηματίσουν ένα ανεπίσημο «σχολείο» μέσα στην οικογένειά τους που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και τη βελτίωση των σχέσεων και των δυνατοτήτων των γονιών και των παιδιών τους.


Ιστορικό και στόχοι
Καθώς η παγκοσμιοποίηση συνεχίζει να φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, κάθε πολίτης θα χρειασθεί ένα ευρύ φάσμα βασικών ικανοτήτων για να προσαρμοσθεί με ευελιξία σε έναν γοργά μεταβαλλόμενο και στενά αλληλεξαρτώμενο κόσμο.
Η εκπαίδευση με τη διττή της αποστολή — κοινωνική και οικονομική — θα πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο, εξασφαλίζοντας ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα αποκτήσουν τις βασικές ικανότητες που χρειάζονται προκειμένου να μπορέσουν να προσαρμοσθούν με ευελιξία στις μεταβολές αυτές.
Ιδίως, εκκινώντας από τις διαφορετικές ικανότητες κάθε ατόμου, θα πρέπει να ικανοποιούνται οι διαφορετικές ανάγκες των εκπαιδευομένων μέσω της διασφάλισης της ισότητας ευκαιριών και της πρόσβασης για όσες ομάδες, λόγω εκπαιδευτικών μειονεκτημάτων που οφείλονται σε προσωπικές, κοινωνικές, πολιτιστικές ή οικονομικές συνθήκες, χρειάζονται ιδιαίτερη υποστήριξη προκειμένου αναπτύξουν τις εκπαιδευτικές τους δυνατότητες. Παραδείγματος χάριν, άτομα με χαμηλές βασικές δεξιότητες, ιδίως με χαμηλό επίπεδο βασικών γνώσεων γραφής και ανάγνωσης, άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι επιστρέφουν στην εργασία μετά από παρατεταμένη άδεια, τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, οι μετανάστες και τα άτομα με αναπηρίες.


Βασικές ικανότητες
Οι ικανότητες ορίζονται εδώ ως ένας συνδυασμός γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων κατάλληλων για το ευρύτερο συγκείμενο. Οι βασικές ικανότητες είναι εκείνες τις οποίες χρειάζονται όλοι για την προσωπική τους ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την ενεργό ιδιότητα του πολίτη, την κοινωνική ένταξη και την απασχόληση.
Το Πλαίσιο Αναφοράς ορίζει οκτώ βασικές ικανότητες:
1) Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα.
2) Επικοινωνία σε ξένες γλώσσες.
3) Μαθηματική ικανότητα και βασικές ικανότητες στην επιστήμη και την τεχνολογία.
4) Ψηφιακή ικανότητα.
5) Μεταγνωστικές ικανότητες (Learning to learn).
6) Κοινωνικές ικανότητες και ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη.
7) Πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα και
8) Πολιτισμική συνείδηση και έκφραση.


Οι ικανότητες θεωρούνται εξίσου σημαντικές, επειδή κάθε μία εξ αυτών μπορεί να συντελέσει σε μια επιτυχημένη ζωή εντός της κοινωνίας της γνώσης. Πολλές από τις ικανότητες αυτές αλληλεπικαλύπτονται και αλληλοσυνδέονται: πτυχές που είναι ουσιαστικές για έναν τομέα υποστηρίζουν ικανότητες σε άλλο τομέα. Η ικανότητα στις θεμελιώδεις βασικές δεξιότητες της γλώσσας, της γραφής και της ανάγνωσης, της αριθμητικής και των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) αποτελεί βασικό θεμέλιο για τη μάθηση, ενώ η μεθοδολογία της μάθησης στηρίζει όλες τις μαθησιακές δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλά θέματα που διατρέχουν ολόκληρο το Πλαίσιο Αναφοράς: η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η επίλυση προβλημάτων, η αξιολόγηση του κινδύνου, η λήψη αποφάσεων και η εποικοδομητική διαχείριση των συναισθημάτων διαδραματίζουν ρόλο και στις οκτώ βασικές ικανότητες.

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια γονέων που θα γίνουν σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς σε όλη τη Θεσσαλία, θα έχουν τη μορφή παρουσιάσεων από εκπαιδευμένους εμψυχωτές (που παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια στη Ρουμανία και τη Σλοβενία) με τη χρήση διαφόρων παιδαγωγικών εργαλείων, ορισμένα από τα οποία παρήχθησαν στα πλαίσια του σχεδίου εργασίας.


Τα κύρια προϊόντα του σχεδίου είναι: μια αφίσα που απεικονίζει τους τομείς και τους ορισμούς των 8 βασικών ικανοτήτων (σε εικαστικό σχεδιασμό της ζωγράφου Θωμαής Κόντου), ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ένα πολύγλωσσο παιχνίδι γρίφων με τους τομείς των 8 βασικών ικανοτήτων σε μορφή παζλ καθώς και υλικό καθοδήγησης και διδασκαλίας που εστιάζει στις διδακτικές προσεγγίσεις για τις επιπτώσεις από τις βασικές ικανότητες. Επίσης έχει δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα για το συγκεκριμένο έργο (www.ecose.org/gr8parents) καθώς και μια έρευνα ανάλυσης αναγκών.


Τα προϊόντα αυτά θα μοιραστούν - εκτός από τις παρουσιάσεις στα νηπιαγωγεία - και σε βιβλιοπωλεία, σε φαρμακεία, σε παντοπωλεία, σε μαιευτήρια, σε παιδιατρικές κλινικές, σε παιδιάτρους, που θα λειτουργήσουν ως σημεία διανομής για τα προϊόντα που αναφέρονται πιο πάνω.


Επιπλέον το έργο περιλαμβάνει δραστηριότητες διάδοσης και αξιοποίησης με στόχο τις ίδιες ομάδες στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σλοβακία, καθώς και δραστηριότητες προώθησης και διαφήμισης. Το σχέδιο αναμένεται να καταστήσει το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο των Βασικών Ικανοτήτων για τη «δια βίου μάθηση», γνωστό στο κοινό και να θέσει νέα πρότυπα διδασκαλίας και προσεγγίσεων για τις Βασικές Ικανότητες 1, 2 και 6.


Καλούμε λοιπόν γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να ενημερωθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να οργανώσουν μία παρουσίασή του στο σχολείο τους, να επικοινωνήσουν με τη Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας και να ζητήσουν τις πληροφορίες που θέλουν. Επίσης μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα (http://sites.google.com/site/laografiki) και το blogspot του συλλόγου (http://laografiki.blogspot.com/ ) . Email: laografiki@gmail.com .

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας:
Ιωάννης Σαμώτας, 6974233850
Ιωάννης Μουκίδης, 6974763771
Γεώργιος Αρσένης, 6936527179















































































































































































































































































Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση που μπορεί να γίνει, των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.




Παρασκευή 3 Απριλίου 2009



Lifelong Learning Programme, Key Activity 2-Languages

Project Number: 143341-LLP-1-2008-1-GR-KA2-KA2MP

http://www.ecose.org/gr8parents


This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.









EUROPEAN COMMISSION LIFELONG LEARNING PROGRAMME
TRANSVERSAL PROGRAMME
KEY ACTIVITY 2 – KA2 / LANGUAGES


“Gr8 Parents” is an innovative project which connects three different social groups by means of educational and approaches : the parents, their kids and the kindergartens, as well as four EU Member States (Ellas, Latvia, Romania and Slovenia). Within its two – year lifetime, the project will promote the less well – known European Framework of key Competences for Lifelong Learning and will manage to train parents, who already act as a reserve of love and devotion , on how to form an informal “school” within their families that will aim at developing the creativity and improving the relationship and capabilities of both parents and their kids.
The parents’ training seminars will have the form of creative presentations and will be held in nursery schools and kindergartens by specially trained animators using various pedagogic tools some of which will be produced within the framework of the project and others will be taken from other relative community projects.
The main products of the project are: a poster depicting the domains and the definitions of the 8 Key Competences, lingual floor and table games, a multilingual audio clips of extracts of literature and teaching guidance materials that focus on didactic approaches on the implication of the key competences 1 , 2 and 6 (communication in mother tongue, communication in foreign language and interpersonal , intercultural and social competences). Other products are the website of the project, a need analysis survey and an evaluation survey. The project will also involve drug stores, bookstores, organic alimentation groceries, maternity clinics and children hospitals, which will act as distribution points for the products mentioned above.
Moreover, the project includes dissemination and exploitation activities aiming at the same target groups in France, Spain and Slovakia, as well as promotion and advertising activities through media, press and the internet. The project is expected to make the European framework of Key Competences for lifelong learning known to the public and set new standards and approaches to the key competences 1 , 2 and 6.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

LAOGRAFIKI - ARCHEOLOGICAL ASSOCIATION ELASSONAS: From yesterday to today…

LAOGRAFIKI - ARCHEOLOGICAL ASSOCIATION ELASSONAS: From yesterday to today…


The Folklore - Archeological Elassona Association, which was founded in 1977, in the town of Elassona, is a cultural society, non-profit with a multi-faceted, remarkable activity in Greece and abroad. It currently has 250 members. Commanded by 7 administrative members (elected every two years), which meets regularly to decide on all affairs. Sections The areas of the club would break out in the following sections:
1. Studies and Publishing
2. Buildings and Folklore material
3. Traditional dances - traditional costumes
4. Music
5. Public - international relations
6. Events in local societies
7. European Programs
The activities Referring back to the early years of the club, to the present, the development of activities and initiatives of these sections are:
- Organizers 3 pan Hellenic conferences in Elassona, under the auspices of the Ministry of Culture «on Mount Olympus in the lives of Greeks».
- Version books with the practical sessions.
- Proceedings published unreleased tracks in the region of Mount Olympus.
- Activities restoration of the historic building “Old Turkish Customs of Elassona”, to be used as Folklore Museum.
- Organizers festival dances in Elassona, with the participation of Greek and foreign traditional groups.
- Competitions lectures on folklore, scientific, social, cultural interest and awareness events to social problems and issues of our time (unemployment, drugs, Aids, voluntary blood donation, education etc.).
- A tutorial traditional dances of our country to people aged 7 to 80 years, with the responsibility of the club by experienced teachers.
- Visits for exchanges on topics traditional culture and views in Elassona folkloric groups and bands from Europe, Latin America and Asia.
- The dancing group, which started its operations in 1978 and is regarded as one of the best-known of Thessaly, with international recognition. It presents traditional dances from all parts of the Greek region and indeed to the region, Elassona and Olympus. Hundreds performances have made the group known in Greece and abroad, and has been recognized by flattering reviews of the specialists and many awards, representing and delivering the Greek “colours”. Indicatively, has visited countries Spain (8 times), Belarus (2 times), Bulgaria (2 times), Portugal (2 times), Italy (3 times), Germany (3 times), Denmark, Sweden, Russia, France, Austria, Yugoslavia, Belgium (2), Turkey, etc.
- Organization of musical events (concerts, recitals, concerts, choir meetings) with all kinds of music (traditional, artistic, pop, classical).
- Collection of folk material from the Elassona and research in areas of the province “parolympies” Elassona for search and recording legends, traditions, folk songs, customs, etc.
- Organisation of Painting and Photography, in collaboration with famous authors and artists of our country.
- Create theatrical divisions - workshops, in collaboration with student communities schools in the region.
-Participation in the European programme «Youth for Europe» with participation in informal meetings and exchanges of young people - members of the group, aged 15 to 30 years, in European countries. Shares in major European educational programmes.
- Contribution of various actions by the European program «Leader».
- Cooperation with clubs in Europe emigrants us to showcase our secular culture.
- Competitions reports traditional costume (from all geographical divisions of the country) in Greece and abroad.
- Establishment and organization and anniversary celebrations in Elassona.
- Study visits to selected sites and tourist sites, for members of the association.
- Version tourist cards with selected topics from the region of Elassona.
- Continuous collaboration with municipalities - communities, cultural organizations and other agencies and municipal enterprises culture a Thessaly area.
- Events and initiatives to enhance and promote the historical Monastery and archaeological treasures of Elassona and of the region of the province.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

LAOGRAFIKI - ARCHEOLOGIKI ETERIA ELASSONAS

FOLK DANCING GROUP IN PORTO (PORTUGAL) - AUGUST 2008

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ




ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Από το χθες έως το σήμερα…


Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, που ιδρύθηκε το 1977, στην πόλη της Ελασσόνας, είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πολύπλευρη και αξιόλογη δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα αριθμεί 250 μέλη.
Διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο(εκλέγεται κάθε δυο χρόνια), που συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και αποφασίζει για όλες τις υποθέσεις του συλλόγου.
Οι «Εφορίες»
Οι τομείς δραστηριοτήτων του συλλόγου καταμερίζονται στις παρακάτω «Εφορίες»: Εφορία μελετών και εκδόσεων / Εφορία κτιρίων και λαογραφικού υλικού / Εφορία παραδοσιακών χορών / Εφορία ιματιοθήκης παραδοσιακών στολών / Εφορία μουσικής / Εφορία δημοσίων – διεθνών σχέσεων / Εφορία εκδηλώσεων .
Οι δραστηριότητες
Ανατρέχοντας στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του συλλόγου έως και σήμερα, η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών των παραπάνω «εφοριών» επικεντρώνεται στα εξής:
Διοργάνωση 3 πανελληνίων συνεδρίων στην Ελασσόνα(1982, 1984, 1986), υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ. με θέμα «Ο Όλυμπος στη ζωή των Ελλήνων»
Έκδοση τόμων με τα πρακτικά των συνεδρίων.
Έκδοση βιβλίου με ανέκδοτα τραγούδια της περιοχής του Ολύμπου
Εργασίες αναπαλαίωσης(με τη συνδρομή ευρωπ. προγράμματος) του ιστορικού κτιρίου «Παλαιά Τούρκικα Τελωνεία» της Ελασσόνας, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.
Διοργάνωση ετήσιου φεστιβάλ χορών στην Ελασσόνα(από το 1982 έως το 1987), με συμμετοχή ελληνικών και ξένων παραδοσιακών συγκροτημάτων.
Διοργανώσεις διαλέξεων με λαογραφικό, επιστημονικό, κοινωνικό, πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς και εκδηλώσεων για ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά προβλήματα και θέματα της εποχής μας(ανεργία, ναρκωτικά, Aids, εθελοντική αιμοδοσία, κ.ά.).
Εκμάθηση παραδοσιακών χορών της χώρας μας σε εκατοντάδες άτομα, ηλικίας 7 – 80 ετών, με την ευθύνη του συλλόγου(την εφετινή εκπαιδευτική χρονιά 170 και πλέον άτομα διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς από έμπειρους χοροδιδασκάλους, που εργάζονται αφιλοκερδώς).

Επισκέψεις για ανταλλαγές επάνω σε θέματα παραδοσιακού πολιτισμού και εμφανίσεις στην Ελασσόνα φολκλορικών συγκροτημάτων και σχημάτων από την Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Ασία.
Χορευτικό συγκρότημα, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1978 και θεωρείται ως ένα από τα γνωστότερα της Θεσσαλίας, με διεθνή ακτινοβολία. Παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από όλα τα μέρη του Ελλαδικού χώρου και βέβαια από την περιοχή Ελασσόνας και του Ολύμπου. Εκατοντάδες παραστάσεις έχουν κάνει το συγκρότημα γνωστό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει αποσπάσει τα κολακευτικά σχόλια των ειδικών και πολλές διακρίσεις – βραβεία, εκπροσωπώντας και προβάλλοντας τα Ελληνικά «χρώματα». Ενδεικτικά, έχει επισκεφθεί τις χώρες Ισπανία(8 φορές), Λευκορωσία(2 φορές), Βουλγαρία(2 φορές), Πορτογαλία(3 φορές), Ιταλία(3 φορές), Γερμανία(3 φορές), Δανία, Σουηδία, Ρωσία, Γαλλία, Αυστρία, Γιουγκοσλαβία, Βέλγιο, Τουρκία, κ.ά. .
Οργάνωση μουσικών εκδηλώσεων(συναυλίες, ρεσιτάλ, κονσέρτα, χορωδιακές συναντήσεις) με όλα τα είδη της μουσικής(παραδοσιακή, έντεχνη, λαϊκή, κλασσική).
Συλλογή λαογραφικού υλικού από την περιοχή Ελασσόνας και έρευνα στις παρολύμπιες περιοχές της επαρχίας Ελασσόνας για αναζήτηση και καταγραφή θρύλων, παραδόσεων, δημοτικών τραγουδιών, εθίμων, κ.λ.π..
Διοργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής και φωτογραφίας, σε συνεργασία με επώνυμους δημιουργούς και καλλιτέχνες της χώρας μας.
Δημιουργία θεατρικών τμημάτων – εργαστηρίων, σε συνεργασία με μαθητικές κοινότητες σχολικών μονάδων της περιοχής.
Συμμετοχές στο Ευρωπ. πρόγραμμα «Νεολαία για την Ευρώπη» με παρουσίες σε ενημερωτικές συναντήσεις και σε ανταλλαγές νέων – μελών του συλλόγου, ηλικίας 15 – 30 χρονών, στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Συμμετοχές σε μεγάλα εκπαιδευτικά Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Συμμετοχή με διάφορες δράσεις στο Ευρωπ. πρόγραμμα «Leader», που υλοποιεί η ΑΝΕΛ.ΚΙΣ. .
Συνεργασία με συλλόγους ομογενών μας στην Ευρώπη για την προβολή του λαϊκού μας πολιτισμού.
Διοργανώσεις εκθέσεων παραδοσιακής φορεσιάς(από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Καθιέρωση και οργάνωση επετειακών και εορταστικών εκδηλώσεων στην Ελασσόνα .
Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και τουριστικούς χώρους, για τους νέους του συλλόγου.
Έκδοση καρτών με επιλεγμένα θέματα από την περιοχή της Ελασσόνας.
Συνεχής συνεργασία με δήμους – κοινότητες, άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, αλλά και δημοτικές επιχειρήσεις πολιτισμού του Θεσσαλικού χώρου.
Εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και προβολή του μοναστηριακού και αρχαιολογικού πλούτου της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας της.
Επιπλέον στοιχεία
Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, σε συνδυασμό με όλα τα όσα έχουν αναφερθεί παραπάνω, έχει την εμπειρία να διοργανώνει με επιτυχία σοβαρές εκδηλώσεις κύρους.
Η ευέλικτη οργανωτική της δομή, η άψογη συνεργασία των μελών της διοίκησης(που, ας σημειωθεί, προσφέρουν εθελοντικά για πολλά χρόνια στο χώρο του πολιτισμού), αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό των μελών του συλλόγου(…κυρίως νέοι – νέες, μέλη του χορευτικού συγκροτήματος, που αποτελούν τους «εθελοντές» σε ανάλογες διοργανώσεις) είναι τα εχέγγυα .
Θα υπενθυμίσουμε κάποια χαρακτηριστικά, ίσως, στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της λειτουργίας της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας :
Η Λ.Α.Ε. Ελασσόνας έχει προσκληθεί και με το χορευτικό της συγκρότημα έχει συμμετάσχει έως τώρα σε 8 μεγάλα διεθνή φεστιβάλς χορών που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές περιοχές της Ισπανίας(…ιδιαίτερα ασυνήθιστο για Ελληνικό συγκρότημα, και ενδεικτικό της μεγάλης αποδοχής που έτυχε), μιας χώρας που διακρίνεται για την πολύ καλή οργάνωση των πολιτιστικών της διοργανώσεων και την επιλογή με αυστηρά κριτήρια των συμμετεχόντων σε αυτές.
Ακόμη, πριν λίγα χρόνια(Δεκέμβριος 2000), ο σύλλογος μας υλοποίησε με εξαιρετική επιτυχία πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελασσόνα, που είχε να κάνει με διεθνική συνάντηση 70 νέων από 6 χώρες της Μεσογείου, μια συνάντηση που στόχευε στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και επικοινωνίας, ενθαρρύνοντας την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινωνικά και πολιτισμικά τεκταινόμενα.
Επίσης, το καλοκαίρι του 2002, ο σύλλογος είχε την ευθύνη της υλοποίησης προγράμματος φιλοξενίας στην πόλη της Ελασσόνας απόδημων Ελλήνων από τον Καναδά, που μέσα από σειρά καθημερινών δράσεων, έμαθαν πιο πολλά για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας, καθώς και για τη σύγχρονη Ελλάδα.
Τέλος, η Λ.Α.Ε. Ελασσόνας πήρε μέρος ως συνεργαζόμενος φορέας στο φιλόδοξο Ευρωπ. πρόγραμμα «Europa Popularis», με κύρια θεματική τη «συμμετοχική δημοκρατία», ενώ συμμετέχει σε ένα καινούργιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Gr8 Parents» που υλοποιεί ο Ευρωπαϊκός Πολιτιστικός Οργανισμός Κοινωνικής Εκπαίδευσης (ECOSE).