Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ




ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Από το χθες έως το σήμερα…


Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, που ιδρύθηκε το 1977, στην πόλη της Ελασσόνας, είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πολύπλευρη και αξιόλογη δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα αριθμεί 250 μέλη.
Διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο(εκλέγεται κάθε δυο χρόνια), που συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και αποφασίζει για όλες τις υποθέσεις του συλλόγου.
Οι «Εφορίες»
Οι τομείς δραστηριοτήτων του συλλόγου καταμερίζονται στις παρακάτω «Εφορίες»: Εφορία μελετών και εκδόσεων / Εφορία κτιρίων και λαογραφικού υλικού / Εφορία παραδοσιακών χορών / Εφορία ιματιοθήκης παραδοσιακών στολών / Εφορία μουσικής / Εφορία δημοσίων – διεθνών σχέσεων / Εφορία εκδηλώσεων .
Οι δραστηριότητες
Ανατρέχοντας στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του συλλόγου έως και σήμερα, η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών των παραπάνω «εφοριών» επικεντρώνεται στα εξής:
Διοργάνωση 3 πανελληνίων συνεδρίων στην Ελασσόνα(1982, 1984, 1986), υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ. με θέμα «Ο Όλυμπος στη ζωή των Ελλήνων»
Έκδοση τόμων με τα πρακτικά των συνεδρίων.
Έκδοση βιβλίου με ανέκδοτα τραγούδια της περιοχής του Ολύμπου
Εργασίες αναπαλαίωσης(με τη συνδρομή ευρωπ. προγράμματος) του ιστορικού κτιρίου «Παλαιά Τούρκικα Τελωνεία» της Ελασσόνας, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.
Διοργάνωση ετήσιου φεστιβάλ χορών στην Ελασσόνα(από το 1982 έως το 1987), με συμμετοχή ελληνικών και ξένων παραδοσιακών συγκροτημάτων.
Διοργανώσεις διαλέξεων με λαογραφικό, επιστημονικό, κοινωνικό, πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς και εκδηλώσεων για ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά προβλήματα και θέματα της εποχής μας(ανεργία, ναρκωτικά, Aids, εθελοντική αιμοδοσία, κ.ά.).
Εκμάθηση παραδοσιακών χορών της χώρας μας σε εκατοντάδες άτομα, ηλικίας 7 – 80 ετών, με την ευθύνη του συλλόγου(την εφετινή εκπαιδευτική χρονιά 170 και πλέον άτομα διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς από έμπειρους χοροδιδασκάλους, που εργάζονται αφιλοκερδώς).

Επισκέψεις για ανταλλαγές επάνω σε θέματα παραδοσιακού πολιτισμού και εμφανίσεις στην Ελασσόνα φολκλορικών συγκροτημάτων και σχημάτων από την Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Ασία.
Χορευτικό συγκρότημα, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1978 και θεωρείται ως ένα από τα γνωστότερα της Θεσσαλίας, με διεθνή ακτινοβολία. Παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από όλα τα μέρη του Ελλαδικού χώρου και βέβαια από την περιοχή Ελασσόνας και του Ολύμπου. Εκατοντάδες παραστάσεις έχουν κάνει το συγκρότημα γνωστό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει αποσπάσει τα κολακευτικά σχόλια των ειδικών και πολλές διακρίσεις – βραβεία, εκπροσωπώντας και προβάλλοντας τα Ελληνικά «χρώματα». Ενδεικτικά, έχει επισκεφθεί τις χώρες Ισπανία(8 φορές), Λευκορωσία(2 φορές), Βουλγαρία(2 φορές), Πορτογαλία(3 φορές), Ιταλία(3 φορές), Γερμανία(3 φορές), Δανία, Σουηδία, Ρωσία, Γαλλία, Αυστρία, Γιουγκοσλαβία, Βέλγιο, Τουρκία, κ.ά. .
Οργάνωση μουσικών εκδηλώσεων(συναυλίες, ρεσιτάλ, κονσέρτα, χορωδιακές συναντήσεις) με όλα τα είδη της μουσικής(παραδοσιακή, έντεχνη, λαϊκή, κλασσική).
Συλλογή λαογραφικού υλικού από την περιοχή Ελασσόνας και έρευνα στις παρολύμπιες περιοχές της επαρχίας Ελασσόνας για αναζήτηση και καταγραφή θρύλων, παραδόσεων, δημοτικών τραγουδιών, εθίμων, κ.λ.π..
Διοργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής και φωτογραφίας, σε συνεργασία με επώνυμους δημιουργούς και καλλιτέχνες της χώρας μας.
Δημιουργία θεατρικών τμημάτων – εργαστηρίων, σε συνεργασία με μαθητικές κοινότητες σχολικών μονάδων της περιοχής.
Συμμετοχές στο Ευρωπ. πρόγραμμα «Νεολαία για την Ευρώπη» με παρουσίες σε ενημερωτικές συναντήσεις και σε ανταλλαγές νέων – μελών του συλλόγου, ηλικίας 15 – 30 χρονών, στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Συμμετοχές σε μεγάλα εκπαιδευτικά Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Συμμετοχή με διάφορες δράσεις στο Ευρωπ. πρόγραμμα «Leader», που υλοποιεί η ΑΝΕΛ.ΚΙΣ. .
Συνεργασία με συλλόγους ομογενών μας στην Ευρώπη για την προβολή του λαϊκού μας πολιτισμού.
Διοργανώσεις εκθέσεων παραδοσιακής φορεσιάς(από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Καθιέρωση και οργάνωση επετειακών και εορταστικών εκδηλώσεων στην Ελασσόνα .
Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και τουριστικούς χώρους, για τους νέους του συλλόγου.
Έκδοση καρτών με επιλεγμένα θέματα από την περιοχή της Ελασσόνας.
Συνεχής συνεργασία με δήμους – κοινότητες, άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, αλλά και δημοτικές επιχειρήσεις πολιτισμού του Θεσσαλικού χώρου.
Εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και προβολή του μοναστηριακού και αρχαιολογικού πλούτου της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας της.
Επιπλέον στοιχεία
Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, σε συνδυασμό με όλα τα όσα έχουν αναφερθεί παραπάνω, έχει την εμπειρία να διοργανώνει με επιτυχία σοβαρές εκδηλώσεις κύρους.
Η ευέλικτη οργανωτική της δομή, η άψογη συνεργασία των μελών της διοίκησης(που, ας σημειωθεί, προσφέρουν εθελοντικά για πολλά χρόνια στο χώρο του πολιτισμού), αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό των μελών του συλλόγου(…κυρίως νέοι – νέες, μέλη του χορευτικού συγκροτήματος, που αποτελούν τους «εθελοντές» σε ανάλογες διοργανώσεις) είναι τα εχέγγυα .
Θα υπενθυμίσουμε κάποια χαρακτηριστικά, ίσως, στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της λειτουργίας της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας :
Η Λ.Α.Ε. Ελασσόνας έχει προσκληθεί και με το χορευτικό της συγκρότημα έχει συμμετάσχει έως τώρα σε 8 μεγάλα διεθνή φεστιβάλς χορών που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές περιοχές της Ισπανίας(…ιδιαίτερα ασυνήθιστο για Ελληνικό συγκρότημα, και ενδεικτικό της μεγάλης αποδοχής που έτυχε), μιας χώρας που διακρίνεται για την πολύ καλή οργάνωση των πολιτιστικών της διοργανώσεων και την επιλογή με αυστηρά κριτήρια των συμμετεχόντων σε αυτές.
Ακόμη, πριν λίγα χρόνια(Δεκέμβριος 2000), ο σύλλογος μας υλοποίησε με εξαιρετική επιτυχία πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελασσόνα, που είχε να κάνει με διεθνική συνάντηση 70 νέων από 6 χώρες της Μεσογείου, μια συνάντηση που στόχευε στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και επικοινωνίας, ενθαρρύνοντας την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινωνικά και πολιτισμικά τεκταινόμενα.
Επίσης, το καλοκαίρι του 2002, ο σύλλογος είχε την ευθύνη της υλοποίησης προγράμματος φιλοξενίας στην πόλη της Ελασσόνας απόδημων Ελλήνων από τον Καναδά, που μέσα από σειρά καθημερινών δράσεων, έμαθαν πιο πολλά για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας, καθώς και για τη σύγχρονη Ελλάδα.
Τέλος, η Λ.Α.Ε. Ελασσόνας πήρε μέρος ως συνεργαζόμενος φορέας στο φιλόδοξο Ευρωπ. πρόγραμμα «Europa Popularis», με κύρια θεματική τη «συμμετοχική δημοκρατία», ενώ συμμετέχει σε ένα καινούργιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Gr8 Parents» που υλοποιεί ο Ευρωπαϊκός Πολιτιστικός Οργανισμός Κοινωνικής Εκπαίδευσης (ECOSE).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου