This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. |
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “GR8 PARENTS”
ΣΤΟΝ Β΄ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «GR8 PARENTS» που υλοποιεί, αποκλειστικά στην Ελλάδα, η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας. Σε ένα ζεστό περιβάλλον που είχαν φροντίσει γι’ αυτό τόσο οι νηπιαγωγοί του Β΄ Παιδικού Σταθμού όσο και οι υπεύθυνοι του προγράμματος, οι γονείς των παιδιών είχαν την χαρά και την ευκαιρία να είναι οι πρώτοι που παρακολούθησαν την παρουσίαση του προγράμματος την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου.
Το πρόγραμμα έχει σκοπό να συνδέει τρεις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προσεγγίσεων: τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, τα παιδιά τους και τα νηπιαγωγεία – παιδικούς σταθμούς, και να προωθήσει το λιγότερο γνωστό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Βασικές Ικανότητες στη δια βίου μάθηση.
Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των γονέων σχετικά με το πώς να σχηματίσουν ένα ανεπίσημο «σχολείο» μέσα στην οικογένειά τους και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και τη βελτίωση των σχέσεων και των δυνατοτήτων των γονιών και των παιδιών τους.
Η παρουσίαση του προγράμματος ξεκίνησε με μια εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παρουσίασε ο πρόεδρος της Λ.Α.Ε.Ε. κ. Σαμώτας Γιάννης και στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Αρσένης μέσω διαδραστικών και εκπαιδευτικών εργαλείων παρουσίασε με την εισήγηση του, το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Βασικές Ικανότητες στη δια βίου μάθηση.
Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, οι ικανότητες είναι ένας συνδυασμός γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων. Είναι εκείνες τις οποίες χρειάζονται όλοι για την προσωπική τους ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την ενεργό ιδιότητα του πολίτη, την κοινωνική ένταξη και την απασχόληση. Συγκεκριμένα το Πλαίσιο Αναφοράς ορίζει οκτώ βασικές ικανότητες:
1) Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα.
2) Επικοινωνία σε ξένες γλώσσες.
3) Μαθηματική ικανότητα και βασικές ικανότητες στην επιστήμη και την τεχνολογία.
4) Ψηφιακή ικανότητα.
5) Μεταγνωστικές ικανότητες (Learning to learn).
6) Κοινωνικές ικανότητες και ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη.
7) Πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα και
8) Πολιτισμική συνείδηση και έκφραση.
Στη συνέχεια οι γονείς συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για την καλύτερη αφομοίωση αυτών που παρακολούθησαν και φεύγοντας πήραν εκπαιδευτικό υλικό που παράχθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος (αφίσες, παζλ και επιτραπέζιο παιχνίδι) με σκοπό να συνεχίσουν στο σπίτι τη συνεργασία με τα παιδιά τους για την δια βίου μάθηση.
Έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την παρουσίαση του προγράμματος, οι γονείς ενθουσιασμένοι υποστήριξαν ότι άξιζε τον κόπο να αφιερώσουν μία ώρα από την ημέρα τους για να την παρακολουθήσουν και ευχαρίστησαν τόσο τους διοργανωτές – εκπαιδευτές του προγράμματος όσο και τις νηπιαγωγούς του Β΄ Παιδικού Σταθμού Ελασσόνας, Ακρίβου Ελένη – Διευθύντρια, Μουσουλή Μαρία – Νηπιαγωγός, Βαϊράμη Μαλαματή – Νηπιαγωγός και Φαρμακιώτη Δήμητρα – Νηπιαγωγός, που αφιέρωσαν χρόνο και εργάστηκαν για την υλοποίησή του. Την παρουσίαση του προγράμματος παρακολούθησε και η Αντιδήμαρχος Ελασσόνας και Πρόεδρος των Παιδικών Δημοτικών Σταθμών κα Βάσω Γκατζιούρα.
Τα επιμορφωτικά σεμινάρια γονέων που θα συνεχίσουν να γίνονται σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς σε όλη τη Θεσσαλία, έχουν τη μορφή παρουσιάσεων από εκπαιδευμένους εμψυχωτές. Επόμενες παρουσιάσεις θα γίνουν στην Ελασσόνα (Α΄ Παιδικός Σταθμός – 1ο Νηπιαγωγείο Ελασσόνας), στη Λάρισα (Νίκαια), στα Τρίκαλα (19ο Νηπιαγωγείο), στην Καρδίτσα και στο Βόλο, σε εκπαιδευτικές μονάδες δηλαδή που επικοινώνησαν με την Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας και οι εκπαιδευτικοί τους θέλουν να εκμεταλλευτούν την μοναδική ευκαιρία και το δικό τους σχολείο να συμμετάσχει σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.
Στο σχέδιο εργασίας υπενθυμίζεται ότι συμμετέχουν τέσσερα κράτη μέλη της Ε.Ε. , Ελλάδα, Λετονία, Ρουμανία και Σλοβενία και συντονίζονται από τον Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Οργανισμό Κοινωνικής Εκπαίδευσης (ECOSE).
Όσοι θέλουν αν μάθουν περισσότερα μπορούν να αντλήσουν επιπρόσθετες πληροφορίες από την ιστοσελίδα (http://sites.google.com/site/laografiki) και το blogspot του συλλόγου (http://laografiki.blogspot.com/ ) . Email: laografiki@gmail.com .
Με ανακοίνωση της η ΛΑΕΕ καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να ενημερωθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να οργανώσουν μία παρουσίασή του στο σχολείο τους, να επικοινωνήσουν με τη Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας και να ζητήσουν τις πληροφορίες που θέλουν. Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Ιωάννης Σαμώτας, 6974233850, Ιωάννης Μουκίδης, 6974763771 και Γεώργιος Αρσένης, 6936527179.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου