Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "GR8 PARENTS"


Lifelong Learning Programme, Key Activity 2-Languages
Project Number: 143341-LLP-1-2008-1-GR-KA2-KA2MP

http://www.ecose.org/gr8parents

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Το σχέδιο εργασίας συνδέει τρεις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προσεγγίσεων: τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, τα παιδιά τους και τα νηπιαγωγεία, καθώς και τέσσερα κράτη μέλη της Ε.Ε. , Ελλάδα, Λετονία, Ρουμανία και Σλοβενία και συντονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Οργανισμό Κοινωνικής Εκπαίδευσης (ECOSE).
Μέσα στα 2 χρόνια εφαρμογής του προγράμματος που άρχισε να σχεδιάζεται από τις αρχές του 2009 και ήδη είναι έτοιμο για την υλοποίησή του, το έργο θα προωθήσει το λιγότερο γνωστό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Βασικές Ικανότητες στη δια βίου μάθηση και θα επικεντρωθεί στην εκπαίδευση των γονέων σχετικά με το πώς να σχηματίσουν ένα ανεπίσημο «σχολείο» μέσα στην οικογένειά τους που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και τη βελτίωση των σχέσεων και των δυνατοτήτων των γονιών και των παιδιών τους.


Ιστορικό και στόχοι
Καθώς η παγκοσμιοποίηση συνεχίζει να φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, κάθε πολίτης θα χρειασθεί ένα ευρύ φάσμα βασικών ικανοτήτων για να προσαρμοσθεί με ευελιξία σε έναν γοργά μεταβαλλόμενο και στενά αλληλεξαρτώμενο κόσμο.
Η εκπαίδευση με τη διττή της αποστολή — κοινωνική και οικονομική — θα πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο, εξασφαλίζοντας ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα αποκτήσουν τις βασικές ικανότητες που χρειάζονται προκειμένου να μπορέσουν να προσαρμοσθούν με ευελιξία στις μεταβολές αυτές.
Ιδίως, εκκινώντας από τις διαφορετικές ικανότητες κάθε ατόμου, θα πρέπει να ικανοποιούνται οι διαφορετικές ανάγκες των εκπαιδευομένων μέσω της διασφάλισης της ισότητας ευκαιριών και της πρόσβασης για όσες ομάδες, λόγω εκπαιδευτικών μειονεκτημάτων που οφείλονται σε προσωπικές, κοινωνικές, πολιτιστικές ή οικονομικές συνθήκες, χρειάζονται ιδιαίτερη υποστήριξη προκειμένου αναπτύξουν τις εκπαιδευτικές τους δυνατότητες. Παραδείγματος χάριν, άτομα με χαμηλές βασικές δεξιότητες, ιδίως με χαμηλό επίπεδο βασικών γνώσεων γραφής και ανάγνωσης, άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι επιστρέφουν στην εργασία μετά από παρατεταμένη άδεια, τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, οι μετανάστες και τα άτομα με αναπηρίες.


Βασικές ικανότητες
Οι ικανότητες ορίζονται εδώ ως ένας συνδυασμός γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων κατάλληλων για το ευρύτερο συγκείμενο. Οι βασικές ικανότητες είναι εκείνες τις οποίες χρειάζονται όλοι για την προσωπική τους ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την ενεργό ιδιότητα του πολίτη, την κοινωνική ένταξη και την απασχόληση.
Το Πλαίσιο Αναφοράς ορίζει οκτώ βασικές ικανότητες:
1) Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα.
2) Επικοινωνία σε ξένες γλώσσες.
3) Μαθηματική ικανότητα και βασικές ικανότητες στην επιστήμη και την τεχνολογία.
4) Ψηφιακή ικανότητα.
5) Μεταγνωστικές ικανότητες (Learning to learn).
6) Κοινωνικές ικανότητες και ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη.
7) Πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα και
8) Πολιτισμική συνείδηση και έκφραση.


Οι ικανότητες θεωρούνται εξίσου σημαντικές, επειδή κάθε μία εξ αυτών μπορεί να συντελέσει σε μια επιτυχημένη ζωή εντός της κοινωνίας της γνώσης. Πολλές από τις ικανότητες αυτές αλληλεπικαλύπτονται και αλληλοσυνδέονται: πτυχές που είναι ουσιαστικές για έναν τομέα υποστηρίζουν ικανότητες σε άλλο τομέα. Η ικανότητα στις θεμελιώδεις βασικές δεξιότητες της γλώσσας, της γραφής και της ανάγνωσης, της αριθμητικής και των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) αποτελεί βασικό θεμέλιο για τη μάθηση, ενώ η μεθοδολογία της μάθησης στηρίζει όλες τις μαθησιακές δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλά θέματα που διατρέχουν ολόκληρο το Πλαίσιο Αναφοράς: η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η επίλυση προβλημάτων, η αξιολόγηση του κινδύνου, η λήψη αποφάσεων και η εποικοδομητική διαχείριση των συναισθημάτων διαδραματίζουν ρόλο και στις οκτώ βασικές ικανότητες.

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια γονέων που θα γίνουν σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς σε όλη τη Θεσσαλία, θα έχουν τη μορφή παρουσιάσεων από εκπαιδευμένους εμψυχωτές (που παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια στη Ρουμανία και τη Σλοβενία) με τη χρήση διαφόρων παιδαγωγικών εργαλείων, ορισμένα από τα οποία παρήχθησαν στα πλαίσια του σχεδίου εργασίας.


Τα κύρια προϊόντα του σχεδίου είναι: μια αφίσα που απεικονίζει τους τομείς και τους ορισμούς των 8 βασικών ικανοτήτων (σε εικαστικό σχεδιασμό της ζωγράφου Θωμαής Κόντου), ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ένα πολύγλωσσο παιχνίδι γρίφων με τους τομείς των 8 βασικών ικανοτήτων σε μορφή παζλ καθώς και υλικό καθοδήγησης και διδασκαλίας που εστιάζει στις διδακτικές προσεγγίσεις για τις επιπτώσεις από τις βασικές ικανότητες. Επίσης έχει δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα για το συγκεκριμένο έργο (www.ecose.org/gr8parents) καθώς και μια έρευνα ανάλυσης αναγκών.


Τα προϊόντα αυτά θα μοιραστούν - εκτός από τις παρουσιάσεις στα νηπιαγωγεία - και σε βιβλιοπωλεία, σε φαρμακεία, σε παντοπωλεία, σε μαιευτήρια, σε παιδιατρικές κλινικές, σε παιδιάτρους, που θα λειτουργήσουν ως σημεία διανομής για τα προϊόντα που αναφέρονται πιο πάνω.


Επιπλέον το έργο περιλαμβάνει δραστηριότητες διάδοσης και αξιοποίησης με στόχο τις ίδιες ομάδες στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σλοβακία, καθώς και δραστηριότητες προώθησης και διαφήμισης. Το σχέδιο αναμένεται να καταστήσει το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο των Βασικών Ικανοτήτων για τη «δια βίου μάθηση», γνωστό στο κοινό και να θέσει νέα πρότυπα διδασκαλίας και προσεγγίσεων για τις Βασικές Ικανότητες 1, 2 και 6.


Καλούμε λοιπόν γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να ενημερωθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να οργανώσουν μία παρουσίασή του στο σχολείο τους, να επικοινωνήσουν με τη Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας και να ζητήσουν τις πληροφορίες που θέλουν. Επίσης μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα (http://sites.google.com/site/laografiki) και το blogspot του συλλόγου (http://laografiki.blogspot.com/ ) . Email: laografiki@gmail.com .

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας:
Ιωάννης Σαμώτας, 6974233850
Ιωάννης Μουκίδης, 6974763771
Γεώργιος Αρσένης, 6936527179















































































































































































































































































Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση που μπορεί να γίνει, των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου